Družbena omrežja

Družbena omrežja so danes postala eno ključnih stičišč mnenj, podatkov in tudi novic. Posameznikom in organizacijam omogočajo, da še hitreje pridejo do informacij, ki jih zanimajo, takrat, ko jih potrebujejo. V kateremkoli trenutku so nam prek računalnika, mobilnega telefona ali tablice dostopni številni zvezdniki, politiki, stranke, podjetja, športniki in, seveda, tudi mediji in novinarji.

Odjemalci informacij imajo možnost neposrednega, dvosmernega, stika z novinarji in mediji, to pa odpira možnosti za diskusijo in nadaljevanje življenjskega cikla novice. Družbena omrežja pa zelo nejasno rišejo mejo med zasebnim in javnim, saj objavljena sporočila hitro lahko presežejo krog prejemnikov, ki so jim bila v prvi vrsti namenjena. Ta zelo odprt ekosistem v sebi vsebuje močan potencial da sporočila dosežejo zelo visoko število naslovnikov, a obenem to pomeni višjo izpostavljenost tveganjem. Zato pri objavi in zbiranju informacij na družbenih omrežjih upoštevamo načela točnosti, resničnosti, transparentnosti, preverljivostji, verodostojnosti in neodvisnosti. Enako velja za komentarje pod primarnimi objavami.

Novinarji, ki za poročanje uporabljajo tudi družbena omrežja, so zavezani etičnim in moralnim kodeksom, ki veljajo za delo v novinarski redakciji, z enako odgovornostjo. Vedno mora tudi biti razvidno, kdo je sporočevalec informacije in kdo je izrekel kakšno izjavo. Objave in komentarji lahko izražajo mnenja, izogibati pa se je potrebno izražanju osebnih občutkov.

Novinar naj ne uporablja družbenih omrežij za promocijo zasebnih interesov, ne da bi to razkril javnosti. Ta razmejitev velja enako, kot pri oglaševalski dejavnosti medijske organizacije ter novinarskimi vsebinami.

Želite opozoriti na dogodke, ki si po vašem mnenju zaslužijo pozornost gledalcev 24UR, SVETA in obiskovalcev spletnega mesta 24ur.com?
Povežite se z nami na družbenih omrežjih:

24UR Facebook | 24UR Twitter

Svet Facebook | Svet_KanalA Twitter

Spremljajte naše novinarje in voditelje na družbenem obrežju Twitter in bodite ažurno obveščeni o vseh novostih:

Suzana Perman: SuzanaP24UR
Katarina Matejčič: KatarinaM_24ur
Miha Drozg: miha_drozg

Jure Tepina: juretepina
Jani Muhič: janimuhic
Tanja Volmut: TanjaVolmut24ur
Miha Kranjc: Mihakranjc
Suzana Lovec: SuzanaLovec
Tjaša Slokar: TjasaSlokar
Matjaž Erznožnik: Erzno
Karmen Lugarič: KarmenLugaric
Maja Kos: KosovaMaja
Kristina Hacin: Kristina_Hacin
Urša Trebušak: Ursa_SVET
Tadeja Magdič: tadeja_svet
Tina Kristan: TinaKristan
Alenka Marovt: alenkamarovt
Nika Kunaver: NikaKunaver